Buurtvereniging Ripsoever is opgericht op 21 mei 2015.
“Een goede sterke buurtvereniging is van belang voor iedereen. Door middel van activiteiten en vermaak willen we de buurtbewoners wat dichter bij elkaar brengen en een ieder de gelegenheid geven om contacten te leggen in een gemoedelijke en gezellige sfeer. Ook het sociale gebeuren in onze buurt krijgt aandacht van de buurtvereniging.”
Het bestuur bestaat uit:
- Joost van den Crommenacker | voorzitter
- Karin Sleegers | Secretaris
- Rob van Dun | Penningmeester
- Laura van Dun | Bestuurslid
- Lieke Bongen | Bestuurslid
- Moniek van de Coevering | Bestuurslid
- Anne van Dijk | Bestuurslid
- Margot Verkuijlen | Bestuurslid
De buurtvereniging bestaat uit de straten Wethouder Jaspershof, Groeskuilenstraat (tussen Burgemeester de Bekkerlaan en Slenk) en Laarveld.
Zie hieronder meer achtergrondinformatie over de buurt en straatnamen (bron: Heemkundekring De Kommanderij Gemert).
Ripsoever
“Dôr wôr de Rips kumt aojt de Pîl” is een bekende regel uit het eerste couplet van het Gemerts volkslied. Destijds nog vooral omgeven met paarse hei en bremmengeel, doet het riviertje nu Gemert aan, daar waar huizen en wijkjes de buitenrand van het dorp vormen. De Ripsoever houdt de herinnering aan het stroompje levend. Niet dat het geheel en al is verdwenen, maar de loop is her en der veranderd, en soms verdwijnt de Rips zelfs onder de grond.

Wethouder Jaspershof
Het nieuwbouwplan Ripsoever-Noord kreeg de naam ‘Wethouder Jaspershof. Antoon Jaspers sr. en Antoon Jaspers jr., vader en zoon, volgden elkaar op als wethouder. Vader was van 1927 tot in de oorlog wethouder, zijn zoon trad in zijn voetsporen meteen na de bevrijding en bleef wethouder tot in 1974. (BW 2006; 22-10-2008)

Groeskuilenstraat
Straat die leidt naar Groeskuilen en die in het verleden in de volksmond ook wel bekend stond als “Holenweg”. In het verlengde van de Groeskuilenstraat werd in de tweede helft van de zeventiende eeuw een nieuwe dijk naar de Peel aangelegd, die we nu kennen als Rooyenhoefsedijk. (GR 2-3-1953; 27-7-1967; 10-3-1988). Van het laatste stuk Groeskuilenstraat, dat aansloot aan Groeskuilen, is de naam veranderd in Slenk.

Laarveld
Aan ‘Laar’ of ‘Laren’ moet vrijwel dezelfde betekenis worden toegekend als aan ‘broek’ of ‘eeuwsel’, een vrij vlak gebied met een hoge grondwaterspiegel. (BW 10-2-2009).
